Кулінар борошняних виробів. Кухар. Офіціант


 

 

Спеціальність "Кулінар борошняних виробів. Кухар. Офіціант"

Загальна характеристика професії

Кваліфікований робітник по виготовленню на підприємствах громадського харчування різноманітних страв та кулінарних борошняних виробів.

Організація та умови праці

Кухар-кондитер працює на підприємствах громадського харчування кафе, їдальнях, ресторанах, кондитерських цехах: готує страви та кулінарні вироби, напівфабрикати, володіє процесами випічки борошняних виробів в печах різних систем.

Професійно-кваліфікаційні вимоги

   Знає рецептури, технологію виготовлення, вимоги до якості, правила роздачі, терміни і умови зберігання страв. 
  Володіє прийомами, способами та послідовністю обробки продуктів. 
   Вміє правильно експлуатувати технологічне обладнання, інструмент, види посуду.
Знає санітарні правила, норми охорони праці.

Психологічні вимоги

  Професія потребує охайності, спостережності та уважності, доброго сприйняття смаку, запаху, кольорів. Необхідні знання з хімії, біології, математики, фізики.

 


 

 

 

 

ПРОФІЛЬ

освітньої програми за професію

 «Кулінар борошняних виробів»

 

Повна назва ЗП(ПТ)О

Хмельницький професійний ліцей

Код та назва  професії

7412   Кулінар борошняних виробів

Галузь економіки, вид економічної діяльності

Галузі харчування та ресторанного бізнесу, переробна промисловість, виробництво харчових продуктів

Освітня кваліфікація

Кваліфікований робітник

Професійна кваліфікація

Кулінар борошняних виробів 4-го розряду

Рівень НРК

3 рівень НРК

Розробники освітньої програми: ПІБ, посада 

Місюля Ірина Анатоліївна, викладач професійно-теоретичної підготовки Хмельницького професійного ліцею

Боднар І.І., Кучер Н.М., Андронова Г.С. – майстри виробничого навчання Хмельницького професійного ліцею

Соленцова Галина Миколаївна, методистка НМЦ ПТО ПК у Хмельницькій області

Мета освітньої програми

Формування професійних і розвиток ключових компетентностей здобувача освіти для успішного виконання завдань у кулінарному виробництві під керівництвом або одноосібно, шляхом самозайнятості; забезпечення його конкурентоздатності на ринку праці та мобільності, перспектив кар’єрного зростання впродовж життя

Основа освітньої програми 

Стандарт професійної(професійно-технічної) освіти

СП(ПТ)О 7412.С.10.71-2020

Форма професійної (професійно-технічної) освіти                 

денна

Вимоги до потенційного здобувача освіти

Базова середня освіта

Обсяг загального навантаження на здобувача освіти

480 год.

Строк навчання

3 роки (в складі інтегрованих професій)

Документ про завершення освіти

диплом кваліфікованого робітника

Перелік компонентів освітньої програми (назва, кількість годин)

Обов’язкові освітні компоненти

-загальноосвітня підготовка (за умови здобуття повної загальної середньої освіти):

Українська мова/140 год;

Українська література/140 год;

Іноземна мова/140 год;

Зарубіжна література/70 год;

Історія України/105 год;

Всесвітня історія/70 год;

Громадянська освіта/70 год;

Математика/210 год;

Природничі науки/317 год

Захист України/105 год;

інформатика/105 год;

Технології/105 год;

Фізична культура/294 год

-ключові компетентності та загальні компетентності з професії:

Інформаційні технології/12 год;

Основи трудового законодавства/8 год;

Основи галузевої економіки та підприємництва/12 год;

Охорона праці/30 год

- загальнопрофесійна підготовка:

Основи підприємницької діяльності -10 год.

-професійно-теоретична підготовка:

Основи технології приготування борошняних виробів з основами товарознавства – 25 год.

Основи організації виробництва, устаткування підприємств  харчування,санітарії та гігієни - 10 год.

Професійно – теоретичні модулі «Технологія приготування борошняних виробів з основами товарознавства» - 87 год.

Професійно - практична підготовка – 287 год.

- Виробниче навчання – 126 год.

- Виробнича практика – 161 год.

        

Варіативні компоненти

вибірково-обов’язкові предмети – 210 год

  Інформатика/105 год;

  Технології/105 год;

  Факультативи;.  Консультації.

Оцінювання 

Процедура оцінювання

(поточний, проміжний, підсумковий, вихідний контроль)

- поточне

- проміжне: ПКА, оцінювання професійних компетентностей та результатів навчання;

- підсумкове: оцінювання модулів, семестрове та річне;

- екзамени, заліки;

- державна кваліфікаційна атестація (ДКА)

Присудження/присвоєння кваліфікацій

Присвоєно кваліфікацію «Кулінар борошняних виробів 4-го розряду»

Ресурсне забезпечення

1. Кадрове забезпечення

Освітній процес забезпечують:

 11 педагогічних працівників, з них 4 викладачі (3 -  загальнопрофесійної - Ковальчук Т.А., Якобчук І.І., Легкий В.С.), 1 -  професійно-теоретичної підготовки (Місюля І.А.) та 6 майстрів виробничого навчання (Кучер Н.М., Андронова Г.С., Боднар І.І., Приступа В.Т., Цуцуловська В.М., Кузнецов К.С.) 

2. Інформаційне та навчально-методичне забезпечення

Викладачами та майстрами виробничого навчання розроблена необхідна навчально-плануюча документація та комплексно-методичне забезпечення: поурочно-тематичні плани, переліки навчально-виробничих робіт, паспорти комплексно-методичного забезпечення, перелік завдань для виконання пробних кваліфікаційних робіт, паспорти та плани роботи кабінетів і лабораторій, дидактичні засоби навчання, інструктивні матеріали для лабораторно-практичних робіт, презентації. Методичне оснащення освітнього процесу за професією – 92% 

3. Матеріально-технічне- забезпечення

Для підготовки кваліфікованих робітників з професії  згідно робочих навчальних планів і програм передбачено 4 кабінети професійної підготовки, 3  навчально-виробничих лабораторії, виробнича дільниця, учнівське кафе. Фактичне забезпечення кабінетами і лабораторіями складає 100% 

Коротка інформація про роботодавця щодо організації практичного навчання (назва, вид економічної діяльності, № та дата угоди, термін дії).

Підприємства-замовники кадрів:

2838918672 ФОП Танасійчук С.А.

368911911 ТОВ "Насолода Україна"

BRO - PUB. ФОП Борхун О.М.

3173918083 "Я люблю кебаб"

3608310065 ФОП Тарасюк Анна Русланівна

38087507 ТОВ "Арден Палац"

3412411856 ФОП Сергун Вадим Вікторович

2982009664 ФОП Бутучек В.В.

2811307249 Ресторація "Mr. Чарлі"

3396314695 ГРК "Колізей"

ФОП Мантач М.М. кафе-бар "Ізюм"

Компанія "БХП" ТМ "Bacara Coffee","Carpat Coffee","Bacara Coffee"

2493114091 Піцерія "Мрія"  

 

ПРОФІЛЬ

освітньої програми за професію

«Кухар» 

 

Повна назва ЗП(ПТ)О

Хмельницький професійний ліцей

Код та назва  професії

5122 Кухар

Галузь економіки, вид економічної діяльності

Галузі харчування та ресторанного бізнесу, переробна промисловість, виробництво харчових продуктів

Освітня кваліфікація

Кваліфікований робітник

Професійна кваліфікація

Кухар 4-го розряду

Рівень НРК

3 рівень НРК

Розробники освітньої програми: ПІБ, посада 

Місюля Ірина Анатоліївна, викладач професійно-теоретичної підготовки Хмельницького професійного ліцею

Боднар І.І., Кучер Н.М., Андронова Г.С. – майстри виробничого навчання Хмельницького професійного ліцею

Соленцова Галина Миколаївна, методистка НМЦ ПТО ПК у Хмельницькій області

Мета освітньої програми

Формування професійних і розвиток ключових компетентностей здобувача освіти для успішного виконання завдань у галузі харчуваня під керівництвом або одноосібно, шляхом самозайнятості; забезпечення його конкурентоздатності на ринку праці та мобільності, перспектив кар’єрного зростання впродовж життя

Основа освітньої програми 

Стандарт професійної(професійно-технічної) освіти

СП(ПТ)О 5122.І.56.10-2021

Форма професійної (професійно-технічної) освіти                 

денна

Вимоги до потенційного здобувача освіти

Базова середня освіта

Обсяг загального навантаження на здобувача освіти

1177 годин

Строк навчання

3 роки (в складі інтегрованих професій)

Документ про завершення освіти

диплом кваліфікованого робітника

Перелік компонентів освітньої програми (назва, кількість годин)

Обов’язкові освітні компоненти

- загальноосвітня підготовка ( за умови здобуття повної загальної середньої освіти):  -1367 год

Українська мова/140 год;

Українська література/140 год;

Іноземна мова/140 год;

Зарубіжна література/70 год;

Історія України/105 год;

Всесвітня історія/70 год;

Громадянська освіта/70 год;

Математика/210 год;

Природничі науки/317 год

Захист України/105 год;

інформатика/105 год;

Технології/105 год;

- фізична культура -273 год 

-загальнопрофесійна підготовка:

Основи трудового законодавства – 12год

Основи галузевої економіки і підприємництва – 12 год

Інформаційні технології – 12 год

Основи енергоефективності – 8 год

Охорона праці – 30 год

Основи підприємницької діяльності – 10год

Іноземна мова за професійним спрямуванням- 10год              

-професійно-теоретична підготовка:

Основи санітарії, гігієни, фізіології – 24год

М1. Первинна обробка сировини та приготування напівфабрикатів – 72год

М2. Приготування гарячих страв-251год

М3. Приготування холодних страв та закусок. Приготування солодких страв, напоїв-53год

-професійно-практична підготовка:

  виробниче навчання -   276 год                                                              виробнича практика -518 год 

Варіативні компоненти

вибірково-обов’язкові предмети – 210 год

  Інформатика/105 год;

  Технології/105 год;

  Факультативи;.  Консультації.

Оцінювання

Процедура оцінювання

(поточний, проміжний, підсумковий, вихідний контроль)

- поточне

- проміжне: ПКА, оцінювання професійних компетентностей та результатів навчання;

- підсумкове: оцінювання модулів, семестрове та річне;

- екзамени, заліки;

- державна кваліфікаційна атестація (ДКА)

Присудження/присвоєння кваліфікацій

Присвоєно кваліфікацію «Кухар 4-го розряду»

Ресурсне забезпечення

1. Кадрове забезпечення

Освітній процес забезпечують:

 11 педагогічних працівників, з них 4 викладачі (3 -  загальнопрофесійної - Ковальчук Т.А., Якобчук І.І., Легкий В.С.), 1 -  професійно-теоретичної підготовки (Місюля І.А.) та 6 майстрів виробничого навчання (Кучер Н.М., Андронова Г.С., Боднар І.І., Приступа В.Т., Цуцуловська В.М., Кузнецов К.С.) 

2. Інформаційне та навчально-методичне забезпечення

Викладачами та майстрами виробничого навчання розроблена необхідна навчально-плануюча документація та комплексно-методичне забезпечення: поурочно-тематичні плани, переліки навчально-виробничих робіт, паспорти комплексно-методичного забезпечення, перелік завдань для виконання пробних кваліфікаційних робіт, паспорти та плани роботи кабінетів і лабораторій, дидактичні засоби навчання, інструктивні матеріали для лабораторно-практичних робіт, презентації. Методичне оснащення освітнього процесу за професією – 92% 

3. Матеріально-технічне- забезпечення

Для підготовки кваліфікованих робітників з професії  згідно робочих навчальних планів і програм передбачено 4 кабінети професійної підготовки, 3  навчально-виробничих лабораторії, виробнича дільниця, учнівське кафе. Фактичне забезпечення кабінетами і лабораторіями складає 100%

Коротка інформація про роботодавця щодо організації практичного навчання (назва, вид економічної діяльності, № та дата угоди, термін дії).

Підприємства-замовники кадрів:

2838918672 ФОП Танасійчук С.А.

368911911 ТОВ "Насолода Україна"

BRO - PUB. ФОП Борхун О.М.

3173918083 "Я люблю кебаб"

3608310065 ФОП Тарасюк Анна Русланівна

38087507 ТОВ "Арден Палац"

3412411856 ФОП Сергун Вадим Вікторович

2982009664 ФОП Бутучек В.В.

2811307249 Ресторація "Mr. Чарлі"

3396314695 ГРК "Колізей"

ФОП Мантач М.М. кафе-бар "Ізюм"

Компанія "БХП" (ТМ "Bacara Coffee","Carpat Coffee","Bacara Coffee"

2493114091 Піцерія "Мрія"

 

ПРОФІЛЬ

освітньої програми за професію

«Офіціант»

Повна назва ЗП(ПТ)О

Хмельницький професійний ліцей

Код та назва  професії

5123 Офіціант

Галузь економіки, вид економічної діяльності

Галузі харчування та ресторанного бізнесу

Освітня кваліфікація

Кваліфікований робітник

Професійна кваліфікація

Офіціант 3-го розряду

Рівень НРК

3 рівень НРК

Розробники освітньої програми: ПІБ, посада

Місюля Ірина Анатоліївна, викладач професійно-теоретичної підготовки Хмельницького професійного ліцею

Боднар І.І., Кучер Н.М., Андронова Г.С. – майстри виробничого навчання Хмельницького професійного ліцею

Соленцова Галина Миколаївна, методистка НМЦ ПТО ПК у Хмельницькій області

Мета освітньої програми

Формування професійних і розвиток ключових компетентностей здобувача освіти для успішного виконання завдань у галузі ресторанного господарства під керівництвом або одноосібно, шляхом самозайнятості; забезпечення його конкурентоздатності на ринку праці та мобільності, перспектив кар’єрного зростання впродовж життя

Основа освітньої програми

Державний освітній стандарт

ДОС 5123.І.56.10 2023

 

Форма професійної (професійно-технічної) освіти               

денна

Вимоги до потенційного здобувача освіти

Базова середня освіта

Обсяг загального навантаження на здобувача освіти

686 годин

Строк навчання

3 роки (в складі інтегрованих професій)

Документ про завершення освіти

диплом кваліфікованого робітника

Перелік компонентів освітньої програми (назва, кількість годин)

Обов’язкові освітні компоненти

- загальноосвітня підготовка (за умови здобуття повної загальної середньої освіти):  -1367 год

Українська мова/140 год;

Українська література/140 год;

Іноземна мова/140 год;

Зарубіжна література/70 год;

Історія України/105 год;

Всесвітня історія/70 год;

Громадянська освіта/70 год;

Математика/210 год;

Природничі науки/317 год

Захист України/105 год;

інформатика/105 год;

Технології/105 год;

- фізична культура -273 год 

-загальнопрофесійна підготовка:

-професійно-теоретична підготовка:

М.1.Виконання  підготовки торговельних  залів до обслуговування відвідувачів відповідно до типу і класу  акладів ресторанного господарства – 138 год

М 2.Виконання обслуговування відвідувачів закладів ресторанного  господарства різних типів, класів  – 112 год

-професійно-практична підготовка:

  виробниче навчання -   156 год                                                              виробнича практика -273 год

Варіативні компоненти

вибірково-обов’язкові предмети – 210 год

  Інформатика/105 год;

  Технології/105 год;

  Факультативи;.  Консультації.

Оцінювання

Процедура оцінювання

(поточний, проміжний, підсумковий, вихідний контроль)

- поточне

- проміжне: ПКА, оцінювання професійних компетентностей та результатів навчання;

- підсумкове: оцінювання модулів, семестрове та річне;

- екзамени, заліки;

- державна кваліфікаційна атестація (ДКА)

Присудження/присвоєння кваліфікацій

Присвоєно кваліфікацію «Офіціант 3-го розряду»

Ресурсне забезпечення

1. Кадрове забезпечення

Освітній процес забезпечують:

 11 педагогічних працівників, з них 4 викладачі (3 -  загальнопрофесійної - Ковальчук Т.А., Якобчук І.І., Легкий В.С.), 1 -  професійно-теоретичної підготовки (Місюля І.А.) та 6 майстрів виробничого навчання (Кучер Н.М., Андронова Г.С., Боднар І.І., Приступа В.Т., Цуцуловська В.М., Кузнецов К.С.)

2. Інформаційне та навчально-методичне забезпечення

Викладачами та майстрами виробничого навчання розроблена необхідна навчально-плануюча документація та комплексно-методичне забезпечення: поурочно-тематичні плани, переліки навчально-виробничих робіт, паспорти комплексно-методичного забезпечення, перелік завдань для виконання пробних кваліфікаційних робіт, паспорти та плани роботи кабінетів і лабораторій, дидактичні засоби навчання, інструктивні матеріали для лабораторно-практичних робіт, презентації. Методичне оснащення освітнього процесу за професією – 92%

3. Матеріально-технічне- забезпечення

Для підготовки кваліфікованих робітників з професії  згідно робочих навчальних планів і програм передбачено 4 кабінети професійної підготовки, 3  навчально-виробничих лабораторії, виробнича дільниця, учнівське кафе. Фактичне забезпечення кабінетами і лабораторіями складає 100%

Коротка інформація про роботодавця щодо організації практичного навчання (назва, вид економічної діяльності, № та дата угоди, термін дії).

Підприємства-замовники кадрів:

2838918672 ФОП Танасійчук С.А.

368911911 ТОВ "Насолода Україна"

BRO - PUB. ФОП Борхун О.М.

3173918083 "Я люблю кебаб"

3608310065 ФОП Тарасюк Анна Русланівна

38087507 ТОВ "Арден Палац"

3412411856 ФОП Сергун Вадим Вікторович

2982009664 ФОП Бутучек В.В.

2811307249 Ресторація "Mr. Чарлі"

3396314695 ГРК "Колізей"

ФОП Мантач М.М. кафе-бар "Ізюм"

Компанія "БХП" ТМ "Bacara Coffee","Carpat Coffee","Bacara Coffee"

2493114091 Піцерія "Мрія"

 



Автор:

Всі новини