Впровадження програми «Відповідальне споживання»

 

Повідомляємо про впровадження програми «Відповідальне споживання» за участі НЕК «Укренерго» за результатами наради, проведеної 17.05.2024 під головуванням Президента України. Тому закликаємо Вас до додержання правил ощадливого споживання електроенергії, інструментів та обладнання, економії енергоресурсів, дотримання енергоефективності, енергозбереження, в тому числі в побуті. Енергозбереження передбачає не відмову від благ цивілізації чи обмеження власних потреб, а шлях раціонального використання енергоресурсів, отримання більшого обсягу корисної роботи електроприладів за рахунок тієї ж кількості електроенергії.

¬  Адже розумне і дбайливе користування електроенергією дозволяє без додаткових витрат отримувати у 2-3 рази більше користі від власних електроприладів, знизити невиправдані витрати та водночас зменшити оплату за спожиту електроенергію.

 

Методи економії електроенергії:

– Використовуйте енергозберігаючі лампи. Світлодіодні лампи окупляться дуже швидко, адже така лампа на 12 Вт дає стільки ж світла, скільки звичайна лампочка на 60 Вт.

– При користуванні будь-якою побутовою технікою дотримуйтесь інструкції до неї.

–  Виходячи з приміщення, вимикайте освітлення.

– Періодично протирайте від пилу та сміття лампочки та плафони.

– Бажано, щоб шпалери, або фарба на стінах та стеля в приміщеннях мали світлі відтінки.

– Встановлення за обігрівальними приладами тепловідображуючих екранів з фольги або пінофола дозволить скоротити ними споживання електроенергії. Це допоможе підвищити температуру в кімнаті на 2–3 градуси.

– Впровадження заходів з утеплення приміщень допоможе зекономити електроенергію за рахунок зменшення втрат тепла.

–  Використовуйте денне природнє світло.

–  Не розміщуйте поруч плиту і холодильник.

– Тримати продукти в холодильнику закритими.

– Намагайтеся купувати електричну побутову техніку та освітлювальні прилади класів «А», «А+», «А++».

– Не залишайте електроприлади в режимі «очікування». Телевізори, комп’ютери, музичні центри, тощо активно експлуатуються лише по кілька годин на добу. В інший час вони знаходяться в режимі очікування, поглинаючи при цьому електроенергію. Так само, як і споживають електроенергію залишені увімкнутими в розетку зарядні пристрої до Ваших гаджетів.

 

 

 

 

5 червня - Всесвітній день охорони навколишнього середовища.

Чисте і не забруднене довкілля - запорука здоров'я і довголіття теперішнього і майбутніх поколінь. Але через бойові дії на території України, які розгорнула росія, довкілля нашої країни щодня піддається негативному впливу війни - Екоциду. Масове знищення рослинного і тваринного різноманіття, отруєння атмосфери, ґрунтів, водних об'єктів країною-агресоркою веде в собі катастрофічні екологічні наслідки. Саме тому в цей день викладачем Хованець В.О. і здобувачкою освіти Шостацькою Катериною була проведена виховна година приурочена екологічним злочинам росії на території України.

 

6 червня викладач Шевчук Наталія Володимирівна провела урок природничих наук у довкіллі.Здобувачі освіти 12 групи вивчали колообіг хімічних елементів в природі, склад повітря і води у водоймах. Саме в ці дні відмічається Всесвітній день навколишнього середовища і саме молодь має дбати про чистоту довкілля.

 

 

 

 

 

5 червня у Всеукраїнський день навколишнього середовища, викладачем Вікторією Олександрівною для здобувачів освіти групи № 18 проведено виховну годину, під час якої учні ознайомилися з червонокнижними видами  Хмельниччини, перевірили свої знання в галузі природничих наук та зіграли у екологічну вікторину.

Екодебати приурочені річниці Чорнобильської трагедії

26.04.2023року, на базі Хмельницького університету управління і права відбулись екодебати приурочені річниці Чорнобильської трагедії в рамках екологічного фестивалю "Свіжий вітер - 2023". Хмельницький професійний ліцей представляла команда в складі Мазуренко Єгора та Іванової Валерії під керівництвом викладача Вікторії Олександрівни. Команда посіла 2 місце в першому раунді дебатів.

День довкілля

13 квітня 2023р. викладач Вікторія Олександрівна провела екологічну вікторину приурочену до Дня довкілля. Здобувачі освіти позмагалися в групах, показали свої знання в галузі екології, проявили винахідливість і логіку.

Екскурсія в навчальний центр поводження з відходами

 «Гуфі-центр»

 

    На виконання листа заступника міського голови М. Ваврищука від 22.02.2023 року № 1216-23 та відповідно до Програми поводження з побутовими відходами у м. Хмельницькому «Розумне Довкілля. Хмельницький»  на 2021-2023 роки у Хмельницькій  міській територіальній громаді проводиться інформаційна робота щодо особливостей правильного поводження з відходами.

Здобувачі освіти ліцею відвідали навчальний центр поводження з відходами «Гуфі-центр». 

            Гуфі-центр” — це простір, який створено, аби навчати розумному поводженню з відходами. Він включає п'ять інтерактивних залів, а саме:
   - медійний;
   - сміттєвого жаху;
   - розумного поводження з відходами;
   - сміттєпереробного комплексу;
   - компостувальня.
У центрі більше 30 інтерактивних експонатів, які розроблено та виготовлено спеціально для "Гуфі-центру".

           Учні ознайомились з експозиціями та спробували себе у сортуванні побутових відходів, зацікавились інформацією про сміттєпереробний  комплекс.

         «Я тепер знаю, як сортувати відходи і батькам розповім », - сказав один із учнів  після екскурсії. І це важливий результат на шляху формування екологічної культури підлітків та шанобливого ставлення до природи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховна година на тему:

"Екологічні проблеми сучасності: екоцид, як наслідок війни в Україні"

 

Людство пройшло перехрестя тисячоліть. Сьогодні важко віднайти не лише в Україні, а й у світі людину, яка не була б занепокоєна станом довкілля, його швидкоплинними змінами, на жаль, не в кращий бік. Особливо в сьогоднішніх реаліях війни.

 

Відомо, що наші предки шанували природу. У національних традиціях усіх народів було закладене шанобливе ставлення до неї. Краса рідної землі з великою любов’ю оспівана в багатьох українських піснях, думах, казках, легендах. Від своїх батьків і дідів діти дізнавалися про те, що гріхом є забруднити джерело, кинути сміття в річку, безцільно зламати дерево або зірвати квітку, катувати і вбивати беззахисних тварин.

         Людина повільно і планомірно знищує природу, а разом із нею і саму себе. Приручивши атомну енергію, освоївши космос, синтезувавши живу клітину і зробивши масу інших відкриттів і винаходів, вона свідомо віддала в заставу прогресу майбутнє своїх нащадків. Питання лише в тому, чого очікувати перш за все? Другого всесвітнього потопу через підвищення рівня Світового океану чи глобальної посухи внаслідок парникового ефекту, чи ядерного вибуху в результаті невдалого наукового експерименту? А можливо, й не експерименту? Ядерної війни? Давайте розглянемо найбільш актуальні екологічні проблеми світу. Що чекатиме нас після війни і які нові екологічні проблеми доведеться вирішувати? Яку ціну нам доведеться заплатити за порушення природної рівноваги?

 

       Впровадження у виробництво найновіших досягнень науки і техніки, поява нових технологій  і матеріалів призвели до революційних змін у житті суспільства. Людство вступило в епоху науково-технічної революції, що посилило антропогенний вплив на природу. Цей вплив має суперечливий характер. У ньому переплітаються позитивні й негативні явища. З одного боку, вдосконалення технологій і зростання виробництва сприяють більш повному задоволенню потреб людей, раціональному користуванні природними ресурсами, збільшенню виробництва продуктів харчування і т.ін. З іншого — забруднюється природне середовище, знищуються ліси, посилюється ерозія ґрунтів, випадають кислотні дощі, зменшується озоновий шар землі, погіршується стан здоров'я людей тощо.

Перегляд відео: https://www.youtube.com/watch?v=Pp07rJXFVzU&t=297s 

5 листопада 2001 року Генеральна Асамблея оголосила 6 листопада Міжнародним днем запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів. Приймаючи це рішення, вона враховувала, що шкода, заподіяна довкіллю під час збройних конфліктів, призводить до погіршення стану екосистем та природних ресурсів на тривалий період після припинення конфліктів і часто торкається не тільки однієї держави і не тільки нинішнього покоління.

 

Повномасштабне вторгнення росії до України з 24 лютого вже завдало та продовжує завдавати величезної шкоди людям та інфраструктурі населених пунктів, де тривають бойові дії.

Перегляд відео: https://www.youtube.com/watch?v=_n044Q5GZFg&t=1s

Екоцид, те що відбувається сьогодні на території України російськими загарбниками. Екоцид - масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу.

 

Зараз навіть неможливо повністю оцінити вплив війни на довкілля через брак точної інформації. Причин цьому дві. Насамперед, навіть збирати ці дані небезпечно для фахівців, оскільки тривають активні бойові дії. По-друге, не вся інформація може бути озвучена публічно з тактичною метою. Проте точно зрозуміло: чим довше триває війна, тим більше шкоди вона завдасть довкіллю, і тим більше наслідків ми матимемо в майбутньому.


Перегляд відео: https://www.youtube.com/watch?v=s6R36bsfyXc&t=62s

Ще однією небезпекою, яка існує на сьогоднішні день, є саме ядерна загроза. Використання ядерної зброї, якою нас так нещадно любить залякувати росія, може призвести до небачених екологічних наслідків. Забруднення великих територій радіацією внаслідок ядерного вибуху, несе за собою небезпеку не лише довкіллю, а й всьому живому.

Перегляд відео: Перегляд відео: https://www.youtube.com/watch?v=lROo4YXtQAY&t=146s

Ми ще довго будемо пожинати плоди бойових дій — руйнування екосистем, забруднення ґрунтів, зменшення біорізноманіття, зростання кількості шкідників у лісах. Зараз є дуже важливою активність Міністерства довкілля, громадянського суспільства та екологічного комітету Верховної Ради, щоб уся шкода довкіллю була максимально зафіксована та у подальшому компенсована агресором.

Крім того, відбудова країни потребуватиме значної кількості природних ресурсів. Також, важливо після війни подбати про ефективну систему моніторингу стану довкілля. Яка б дозволила зафіксувати реальний об’єм завданої шкоди та вжити найефективніших заходів, аби уникнути подальшого погіршення ситуації та відновити екосистеми до безпечного стану.

  

Після війни на нас чекає ще дуже багато викликів і випробувань. Нам потрібно буде боротися зі всіма екологічними наслідками. Відтворення і врегулювання екологічної картини – буде одним з найглобальніших проблем післявоєнної України. Великий клаптик території може стати непридатним для нормального існування людства. Саме тому правильні рішення потрібно приймати вже зараз, і в подальшому – кожну хвилину. Адже це все – наше з вами майбутнє і майбутнє нових поколінь.  Дякую за увагу!

Викладач природничих наук: Хованець Вікторія Олександрівна


 

 

 

Акція «Зроби свій ліцей квітучим»

 

        «Зроби свій ліцей квітучим!» -  саме таким гаслом користувались педагоги та учні та висадили на території ліцею 50 фруктових дерев, кущі та квіти. Акція відбулась 23 квітня і присвячена Всесвітньому дню Землі, який відзначається 20 березня. Це день весняного рівнодення, який є символом пробудження природи та початку нового кола її розвитку.

      В ці дні  по всьому світу проходять миротворчі та екологічні акції. Антропогенний вплив людини і війни завдають великої шкоди планеті, яку вона не може сама подолати. Тому День Землі 20 березня має особливе значення сьогодні, коли наше життя нищить отрута війни. За традицією, що склалася, в День Землі у більшості країн 20 березня прийнято впродовж однієї хвилини дзвонити в Дзвін Миру - символ мирного життя. Дзвін закликає задуматися, як зберегти планету і життя на ній. 

Нехай росте і квітує ліцейний сад!

 

 

 

Відвідування притулку для собак "Покинутий Янгол"

Любити тварин - це привілей, який Бог дав добрим душам

         Міжнародний день безпритульних тварин започатковано Міжнародним товариством захисту прав тварин (ISAR) з метою привернення уваги громадськості до проблем бродячих тварин. Відзначається щороку іншими організаціями 4 квітня.

           Проблема безпритульних тварин знайома кожному  місту, де гостро стоїть питання будівництва притулків для бездомних тварин.  Покинуті та загублені собаки і кішки, а також ті тварини, що народилися на вулицях, є основним джерелом походження безпритульних тварин. Для цих тварин навколишній світ повний небезпек і загроз, тому середня тривалість їхнього життя невелика. Крім того, вони становлять реальну загрозу для здоров’я людей, так як переносять вірусні хвороби. 

Емблема Міжнародного дня безпритульних тварин

         Метою Міжнародного дня безпритульних тварин є привернення уваги суспільства до проблем  тварин, донести максимальній кількості людей інформацію про трагічну долю тварин, що опинились на вулиці. Згідно зі статистичними даними 75 % безпритульних тварин покинуті господарями. Опинившись на вулиці і залишившись без піклування людини,  вони приречені на голод і загибель.

         В рамках Міжнародного дня захисту безпритульних тварин здобувачі освіти  Хмельницького професійного ліцею групи № 11 разом з класним керівником  Місюлею Іриною Анатоліївною відвідали притулок для собак "Покинутий Янгол"  м. Хмельницького. Здобувачі професійної освіти побачили, в яких умовах живуть собаки, з’ясували потреби притулку  і довідалися,  яким чином можна надалі допомагати  тваринам.

         Війна торкнулася як людей  так і тварин. З кожним днем кількість тварин у притулках тільки зростає. Якщо серед вас є бажаючі  відвідати притулок і надати реальну допомогу – приходьте, приїздіть – вам завжди будуть раді. Можливо, там ви знайдете для себе чотирилапого друга  на все життя. У кожного з нас є можливість зробити добру справу!